Bukkearbejde

Klip & buk smedearbejde

Klippearbejde bukkearbejde er klassiske smede opgaver  

Alle smedevirksomhender har næste en større eller mindre afdeling af klip & buk, men der findes virksomheder der helt har fravalgt denne del af smedefaget.

Ved at lade sine kippe og bukke arbejder blive fremstillet ude i byen, kan man koncentrere sig om sin nice i sin virksomhed, men for enkelte virksomheder er klip&buk stadig en del af de faste opgaver

Hos smedefirmaet Global montage bukkes og klippes for både kunder og til egen produktion, det er en vigtig del af virksomhedens værksted. Det skydes at mange smedeopgaver kræver klippe og bukke løsninger.

Alle opgaverne i Global montage er ikke nødvendigvis kip eller buk, flere opgaver er konstruktions stål eller rørarbejde. Samt en del service arbejder for kunder i medicinal branchen.

Klippearbejde

Klipning af plader i flere materialer og tykkelser, sker ved en pladsaks. pladesakse kan fås i mange størrelser. På værkstedet i Glostrup stå en saks som klipper 2500mm lange plade i op til 6mm. Saksen klipper mange forskældige materialer i løbet af ugen, meste bliver der klippet rustfri stål, både fine og grovere plade størrelser kommer forbi, der klippes Aluminiums plader og jernplader.

Når stål plader modtages skal der kontrollers demnitioner og materiale certifikater inden opgaverne kan udføres, flere og flere opgaver er underlangt EN1090 og skal derfor være sporbare hele vejen i gennem produktionen. De fleste opgaver klippes efter tegninger, som i kunder fremsender, dog sker en del opgaver også udfra bestillinger direkte fra egne smede ude fra arbejdspladserne. Disse opgaver overleveres i telefon samtaler og som skitser sendt via mobilen.

Når pladerne er klippet og kratten er fjernet, kan pladerne flyttes til bukkemaskinen

Bukkearbejde

Bukke maskinen er en CNC maskine på 160ton og med et spor på op til 3200mm i længden, denne er en af de nyeste investeringer i Global montage’s værksted. CNC maskinen kan programmers med mange bukke oplysninger og alle opgaver kan derfor laves med hurtig og præcist resultat, maskinen kan kører et mere simpelt bukke program hvor data er begrænset til de mest basale oplysninger

  • Materiale (Jern, rustfri stål, Zink, Kobber, messing, Aluminium. ovs..)
  • Oversærktøj (der er mange værktøjer, og deres højde og udformning er vigtig for programmet og det spiller en stor rolle for den afsluttende resultat)
  • Underværktøj (der er mange størrelser og grader for underværktøjer, det spiller en stor rolle for den afsluttende resultat)
  • Længe (hvor lang er plade der skal bukkes)
  • Grader (på det ønskede buk)
  • Antal buk (ved flere emner, tæller maskinen)

Der kan også udføres bukning i fladstål, dette forgår i en fladjerns bukker ved mindre opgaver. Ved større opgaver eller hvor antallet er stor, laves opstilling på CNC maskinen.

Profiler (profil rør) kan ikke bukkes i maskinerne med, der er mulighed for at vakse rør profiler i en valse med speciale matricer til profilvalsen. Her kan både valses firkant og runde rør.

Valsen bruges til valsning af rør profiler til carporte og halvtag. Når profilerne valses giver det en utrolig styrke og dette komme til stor gavn i produktionen af carporte.